intervjuu rannarestoran paat peakoka ruth rajaga
Räägi palun endast paari lausega.
Olen 33 aastane ja üllatus üllatus Naine ka. Eeldatakse, et köögist astub välja tüsedam vanem meesterahvas, aga mina olen hoopis 1.80cm pikkune, kulbi varrest veidi laiem. 🙂
Millal ja kuidas alustasid Sa oma koka karjääri? Milliseid töid oled veel teinud?
Kokanduseni jõudsin umbes 10 aastat tagasi Itaalias. Rentisin Milanos korterit, mille omanikuks oli paljude kogemustega Chef Alberto Barrone (officinal del gusto catering peakokk). Mõni aeg sai nauditud kokkamist kodus sõpru kostitades. Sellega asi aga ei piirdunud ja alustasime cateringiga. Töötasin nii teenindusese kui tegin süüa. Seal riigis ja ka selle firma eripäraks on showcooking. See tähendab, et enamus toitu valmistatakse kliendi silme all. Milanos võtsin vastu otsuse, et hea oleks omada kokakooli pabereid. Lendasin Tallinna kaks korda kuus ja lõpetasin EHTE (Eesti Hotelli ja Teeninduse kõrgkooli. Praktika läbisin esimesel aastal Angelika Kangi juures, teeninduse poole pealt sain tugeva põhja Kristjan Päeske restoranist ”Leib ja Aed”. Kokaks saamine ei olnud mu unistus. Kuni keskkooli viimase klassini oli mu sihiks astuda politsei ridadesse, aga saatuslik päev enne lõpuklassi lennutas mu hoopis Pariisi moelavadele. Viimane kooliaasta möödus Pariisi, Barcelona, New Yorki ja Viljandi vahet reisimisega. Nii kui pastakas lõpueksamil kukkus, viis tee mind esmakordselt Milanosse. Viis aastat möödus reisides. Käidud sai Aasias, Aafrikas, Eroopa kõik suuremates linnades ja korduvalt. Proovisin ka paar aastat süüa teha ning vabadel päevadel cateringi teha, aga lõpuks oli saabunud äratundmisrõõm, et kokkamine on see, mida ma teha tahan.
Hetkel õpin Tekos (Tallinna Teeninduskool) vegan kokakursustel. Õppides oma eriala parimatelt nagu restoran V peakoka Mikk Mäe juhendamisel. Õppima asumise eesmärgiks on Vegan klientidele mitmekülgset ja maitseteküllast elamust pakkuda
Kes on Sinu eeskujuks? Ja miks?
Minu eeskujuks on Eesti paljud peakokad, kes suudavad tihedas konkurentsis vastu pidada, eristuda teistest ja olla samas väga head juhid.
Mis on Sinu lemmik toit?
Lemmiktoit on mu sõbra Alberto poolt valmistatud pastad. Isegi kui kapis midagi ei ole, leiutab ta ikka miskit ja see maitseb alati imeliselt. Retsepti salajane komponent on armastus toidu vastu.
Mis on Sinu lemmik vein?
Veinidest meeldib Amaron, Barolo ja head mullid. Selles on jälle süüdi Alberto, tema tutvustas mulle Itaalia pärleid. Olen ka läbinud Eestis sommeljeede baaskoolituse, mis on vajalik kõikidele kokkadele, et veinikaarti koostades oleks toiduga parem klapp.
Milline on Sinu lemmik köök?
Itaalia köök mu vaieldamatult minu lemmik. Värsked mereannid, pastad, risotto, köögiviljad, raguud, pizzad ja imelised veinid ja kohv.
Millal asusid Paati tööle?
Paadis alustasin juba 6 aastat tagasi. Veidi aega olin beebiga kodus. Viimased kaks aastat olen vastutanud selle eest, et kõik, kes meile külla tulevad, oleksid ka rahul .
Räägi kõige keerulisemast/raskemast olukorrast köögis ja kuidas Sa sellega hakkama said?
Igasugu pisikesi totrusi on meiega juhtunud, küll oleme unustanud kiluvõileivale kilu panna, kanapastale kana või krevetipastale krevette lisada. Oleme paaril korral ise ruttu märganud ja teenindaja lauda puuduliku toidu järele saatnud, aga on ka olnud juhus, kui klient naljatas, et oli maitsev pasta, aga rohkem krevette oleks võinud olla. Tema puhul siis juhtus nii, et ei jõudnudki krevetid temani.
Kirjelda paari lausega, mis uus menüü endast kujutab?
Uus menüü tuleb tsipa toekam, hooajalisem, kooresem ja veel maitsvam. Paadi uute menüüde koostamisel mängivad suurt rolli ka minu kallid kokad, kellega koos sünnibki lõpptulemus. Kuulan ära nende pakkumised, arvamused ja lisan oma nägemuse.
Alles jääb kindlasti meie püsiroog – kahe kala kotletid, eelmise aasta mereanniseljanka väikese uuendusega ja uuenduse teeb ka läbi angersäga sašlõkk. Tore oleks alati klientidelt tagasisidet saada, millest nad puudust tunnevad, milline roog võiks tagasi tulla või mida saaks paremaks teha.
Kust saad Sina toidumenüü inspiratsiooni?
Internetist, teistest restoranidest, reisides ja isegi unenägudest.
Mis teeb Sind tööl olles kõige õnnelikum?
Tööl teevad mind õnnelikuks mu megad kolleegid ja klientide positiivne tagasiside!
Mida soovitaksid kliendile, kes pole kunagi varem Paadis käinud?
Meil on alati lummav merevaade – vahel peegelsile meri koos kauni päikesega taamal alati kaunis Tallinna siluett aga ka siis kui merel möllab uhke torm, on vaade võimas. Ja loomulikult soovime oma kliendiele pakkuda maitsenaudingut igas meie roas. Tulge ja veenduge selles ise – alates novembris on meil ka põnev ja maitseküllane uus menüü.
Maitsvate kohtumisteni rannarestoranis PAAT